Viața lui Ion Vatamanu prezentat publicului din Costiceni într-un film

Viaţa şi activitatea lui Ion Vatamanu prezentat 
publicului din Costiceni într-un film.
De data aceasta îndrăgitul nostru poet a fost adus printre consătenii săi de renumiţii regizori basarabeni Leontina Vatamanu (fiica regretatului poet şi om de ştiinţă) şi soţul ei Virgiliu Mărgineanu, care au prezentat publicului, la 29 iunie, în incinta Căminului Cultural din Costiceni,  filmul documentar ”Dor de Ion Vatamanu”. Acest fim de excepție cuprinde informaţii inedite din biografia marelui nostru pământean.
Înainte de a începe manifestarea culturală, Leontina Vatamanu a precizat următoarele:
-Proiectând acest film aici, am senzația că a revenit și tată-l meu acasă. Satul Costiceni pentru mine este mai mult decât a doua casă. Aici viețuiește bunicuța mea Mărioara, vecinii și finii noștri cu care ne mândrim, de aceea am hotărât să pornim acest proiect anume din acest sat. Filmul pe care îl vom prezenta e foarte mult legat de baștina d-voastră. În acest film veți putea întâlni mai multe epizoade filmate aici. Vă invit să ne reîntâlnim puțin de Ion Vatamanu, sper ca tinerii și elevii din sală să-l cunoască și atât cât e posibil să-i poartă amintirea lui mai departe. 
În timpul vizionării unii spectatori au lăcrimat, copleșiți de emoții, alţii s-au pătruns de o anumită energie pozitivă. Simțeam parcă prezența poetului printre noi.
La final, Vergiliu Mărgineanu, ne-a răspuns la câteva întrebări.
-Domnule Vergiliu, cum a apărut ideea acestui film?
-Este o idee a instituției pe care o conduc „studioul OWH”. Ne-am gândit să redeschidem Casele de Cultură din sate și raioane ca să vedem dacă lumea mai vrea să vină la filme. Din păcate și-n Ucraina și-n Moldova cluburile au rămas de izbeliște, ideea noastră e să reanimăm sălile de cinema. Încercăm să realizăm acest proiect în toată Moldova. Astăzi este prima zi de proiecție, datorită faptului că Leontina are rădăcini adânci la Costiceni în mod special am vrut să începem realizarea proiectului în Regiunea Cernăuți.
-Cât timp a durat proiectarea acestui film?
-Realizarea acestui film a durat aproape un an. Un film documentar este un pic mai greu de realizat decât-un film de acțiune sau un film artistic, pentru că el se bazează pe foarte multe documente. Acestea documente trebuiesc culese, perfectate și prelucrate, uneori ele trebuiesc adaptate pentru că sunt alb-negru sau zgâriate. Leontina Vatamanu fiind fiica poetului a avut niște sclipiri mai deosebite în realizarea acestui film. Cunoscându-i opera i-a fost și mai ușor, dar poate și mai dificil pentru-că să faci un film despre tată-l tău este complicat. S-a străduit să-l combine pe omul, poetul, chimistul și politicianul Ion Vatamanu într-un film de 40 de minute. 
-Care sunt performanțele acestui film?
-Filmul a avut mare succes atât în Moldova cât și la multe festivaluri din afară țării. De exemplu în România filmul a obținut mai multe premii, pentru regie, pentru sunet, ș.m.d. Televiziunea Națională din Moldova la fiecare întâi mai de ziua de nașterea a poetului, cere permisiunea noastră pentru a pune pe post acest film. În acest fel ei vor să animeze și să amintească un pic poporului despre cel care a fost Ion Vatamanu.
-Ce le doriți cititorilor blogului nostru?
-În primul rând le dorim să vină în sălile de cinema, și să încerce să reanimeze cinematografiile. Cinematografia este o artă importantă, dar din păcate astăzi toată lumea stă pe internet, pe diverse rețele de socializare și uită că e bine să mai privească un film. A privi un film în sala de cinema este cu totul alt ceva decât a privi filmul în fața monitorului de calculator. Mi-a plăcut foarte mult spectatorii de la Costiceni, care au venit astăzi. Este o modalitate de a se întâlni, de-a comunica, și de-a pune lucrurile la cale.
Sergiu Barbuța
costiceni.blogspot.com

Comentarii