Metode naturale de combatere a gândacului de Colorado


Există, desigur, multe metode de luptă împotriva dăunătorilor, în general, încercate de mulţi dintre cei care cultivă această cultură. Sigur, fiecare dintre cultivatorii de cartofi, fie ei profesionişti sau amatori, are metoda sa proprie, mai mult sau mai puţin convenţională. Iată câteva dintre metodele pe care le putem folosi în lupta cu acest redutabil dăunător.
Metoda 1: Semănaţi pe perimetrul lotului de cartofi crăiţe, fasole, calendulă, sfeclă sau usturoi. Mirosul lor va alunga o mare parte dintre ei şi va apăra cultura chiar şi de alţi dăunători.
Metoda 2: Stropiţi cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucăţi ardei iuţi se opăresc cu apă fiartă şi se lasă la infuzat 12-24 ore. Apoi diluăm cu apă, adăugăm săpun (40 gr la 10 litri) sau săpun lichid, aceasta ca să adere mai bine de frunze.
Metoda 3: 1 linguriţă de detergent pentru vase (da-da!) la 1,5 l apă şi stropiţi plantele mai ales sub frunze (de jos în sus).
Metoda 4: Cel mai simplu este să folosiţi cenuşa, cât mai multă cenuşă, ar fi bine chiar începând din toamnă-iarnă, să pudraţi locul ales cu cât mai multă cenuşă, nu numai că e o hrană minunată pentru aproape orice plantă (mai puţin pentru cele care preferă pamântul acid), dar este şi un fitosanitar redutabil. Punem cenuşa sub fiecare tubercul plantat, apoi, de jur-împrejurul plantei.
Metoda 5: Suspensie de cenuşă şi săpun – se fierbe 1 kg de cenuşă
în 10 litri apă 15 minute şi se lasă 2 zile, se strecoară şi se stropeşte după ce adăugăm 50 gr săpun de casă sau lichid. Concentratul se diluează 1:10.
Metoda 6: Suspensie de săpun – topim săpun de casă: în 2 litri de apă 200 gr de săpun. Toată cantitatea se foloseşte la 8 litri de apă (la stropit). Stropim, apoi pudrăm cu cenuşă peste plantele umede. În cenuşă sunt multe elemente hrănitoare – potasiu, calciu, fosfor – plantele adoră această „baie”, mai ales varza. Gândacul de Colorado dispare în câteva zile, iar larvele mor în 3-4 zile.
Metoda 7: Culegem încă din toamnă de la nuc frunze, fructe (nuci), coaja de nuci, pe care le păstrăm până-n vară când vom avea nevoie de ele. Apoi, cam cu 3 saptămâni înainte de a apărea gândacul „fabricăm” din vreo 2 kg de „materie primă”, puse într-un butoi, acoperite cu apă, să zicem vreo 10 litri, şi ţinute aşa vreo 2-3 zile, o soluţie numai bună. Când avem nevoie să stropim cartofii strecurăm prin două rânduri de tifon şi stropim plantaţia. Se pot folosi la fel de bine doar frunze de nuc, şi ele culese din toamnă şi păstrate în loc aerisit pâna în momentul folosirii.
Metoda 8: Când planta a răsărit suficient de mult (cam 10-15 cm) pudrăm cu găinaţ de pasăre măcinat pe plantele umezite în prealabil. Dar şi mai bine cu soluţie concentrată din foi de ceapă. Această procedură ar trebui făcută cam de 3-4 ori pe vară.
Metoda 9: Prepeliţele şi dropiile, ar fi un mod simplu şi la îndemâna celor care cresc astfel de păsari, pentru că ele sunt printre puţinele păsări de curte, (ar mai fi curcile, dar nu întotdeauna preferă să se înfrupte din larvele de gândaci de Colorado), care cu mare plăcere aleargă după larvele acestor gândaci şi le ciugulesc într-o veselie!
Metoda 10: Plantaţi muştar alb pe perimetrul cultivat (nu numai cu cartofi, pot fi tomate, căpşuni, ardei, vinete). Partea verde se va folosi ca mulcire, iar „perdeaua” de muştar protejează tinerele plante de vânt şi soare puternic. Iar făina de muştar va goni gândacul de Colorado: amestecăm 100 gr de făina de muştar + 100 ml oţet din vin, şi stropim cartofii pe frunze. Atenţie să nu le ardă! De aceea vom încerca pe o plantă, separat, diferitele variante de diluţie.
Sursa: hobbygradina.ro

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii