Mitropolitul Ucrainei, ÎPS Onufrie - cunoscător de limba română

Mitropolitul Ucrainei, ÎPS Onufrie - cunoscător de limba română
În fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei a fost ales Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei ÎPS Onufrie Berezovschi.
Decizia a fost adoptată miercuri 13 august 2014 la reuniunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) la Lavra Pecerska, unde printr-un vot secret. Pentru candidatura ÎPS Onufrie au votat 48 din cei 74 de episcopi. Numele tuturor episcopilor au fost înregistrate într-un buletin special, adică orice candidat putea fi ales mitropolit.
Întronizarea noul mitropolit cu drepturi depline va avea loc pe 17 august.
Vă reamintim că șeful anterior al Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei) ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a trecut la cele veșnice la 5 iulie a.c.
Printre succesorilor cei mai importanți au fost: Mitropolitul de Donețk și Mariupol - Ilarion, Mitropolitul de Boryspili și Brovary - Antonie, Mitropolitul de Vinița și Bar - Simeon și starețul Lavrei Kievo-Pecerska și Mitropolitul Vîșgorodului și Cernobylui - Pavel.
La 14 iulie serviciul de presă al BOU-PM au anunțat că Patriarhul rus Kiril nu a fost invitat la alegerile șefului Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei).
Potrivit purtătorului de cuvânt al BOU-PM părintele Georgiy Kovalenko, astăzi la reuniunea sobornicească nu au fost prezenți reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse.
Trebuie de menționat că noul Mitropolit Onufrie Berezovski cunoaște limba română.

Video:  ÎPS Onufrie propovăduiește în limba română într-o biserică româneaşcă din regiunea Cernăuți.
Onufrie Berezovski s-a născut la data de 5 noiembrie 1944, în satul Vilaucea (Coritnoe) din raionul Vășcăuți (astăzi în raionul Vijnița) din regiunea Cernăuți, în familia unui preot. Începând din anul 1970 a viețuit ca monah în Lavra Troița Serghieva din orașul Serghiev Posad unde în paralel cu studiile, a avut mai multe ascultări (a cântat în corul mănăstirii, a vândut lumânări, a făcut parte din conducerea mănăstirii). Timp de 18 ani a trăit acolo ca monah ortodox și lider spiritual. 
A fost tuns în monahism la data de 18 martie 1971 cu numele de Onufrie.
Prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din 24 noiembrie 1990, arhimandritul Onufrie Berezovski a fost numit în funcția de episcop al Cernăuților și Bucovinei. A fost hirotonit întru arhiereu la data de 9 decembrie 1990 în Catedrala „Sf. Vladimir” din Kiev.
Mitropolitul Onufrie conduce Eparhia Cernăuților din decembrie 1990. Perioada arhipăstoririi sale se remarcă prin următoarele realizări:
-au fost restaurate toate cele 120 de parohii desființate de către regimul sovietic.
-Catedrala „Sf. Duh” a revenit Bisericii și și-a recâștigat splendoarea de odinioară prin eforturile Eparhiei Cernăuților.
-au fost înființate 70 noi parohii.
-s-au câștigat în instanță alte parohii de la comunitățile schismatice.
-au fost înființate capele în închisorile din Cernăuți și Secureni
-IPS Onufrie a hirotonit 270 de noi preoți și a tuns în monahism 87 frați.
-au fost restaurate cele patru mănăstiri existente: Mănăstirea „Nașterea Domnului - Horecea” din Cernăuți, desființată de către austrieci în secolul al XVII-lea; Mănăstirea „Sf. Ioan Teologul” din Crișceatec, închisă de sovietici; Mănăstirea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din cadrul complexului mitropolitan din Cernăuți și Mănăstirea „Peșterea Sf. Nicolae” din Neporotova.
-au fost înființate 8 noi mănăstiri, inclusiv Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din Bănceni, cu un orfelinat pentru 150 copii.
-în perioada păstoririi sale, mănăstirile și bisericile s-au implicat activ în activitatea social-caritabilă.
-s-a înființat în anul 2000 Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți.
-s-a ridicat pe terenul din jurul Catedralei monumentul în memoria primului mitropolit al Bucovinei, Eugenie Hacman.
-s-a intensificat activitatea misionară și de pelerinaj.
Sursa: ukrinform.ua
Video: Constantin Balan
traducere din ucraineană: costiceni.blogspot.com

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii