Dragostea poate învinge și sărăcia, și bogăţia
Dragostea poate învinge și sărăcia, și bogăţia
În timpul războiului viaţa era foarte grea şi oamenii sufereau de foame. Un om bogat s-a hotărât să-i ajute pe cei sărmani şi a trimis vorbă în tot târgul că, din ziua următoare, fără nici un ban, el va oferi pâine oricărui copil. A doua zi, încă din zori, mulţi prichindei se adunaseră în faţa casei în care locuia acel om bogat şi bun la suflet. Iar când acesta a apărut cu nişte coşuri mari, pline cu pâine, copiii s-au repezit, îmbrâncindu-se, lovindu-se, căutând fiecare să apuce o pâine cât mai mare. Era
acolo o harmalaie! Cum puneau mâna pe câte o pâine, copiii o luau la sănătoasa, bucuroşi că au primit o bucată mai mare.
Dar omul a observat că undeva, la marginea curţii, aştepta cuminte o fetiţă. După ce ceilalţi copii au plecat cu pâinea, fetiţa s-a apropiat şi ea de primul coş şi s-a uitat în el, însă acolo nu mai era nimic. A căutat şi în cel de-al doilea coş, dar şi acolo nu era nimic. Spre bucuria ei, la fundul celui de-al treilea coş a găsit o pânică mică, mică, pe care nici un copil n-o observase. Fetiţa a luat-o, a mulţumit frumos pentru pâine şi a plecat spre casă.
Toată ziua a stat omul pe gânduri cum se purtase acea fetiţă şi a dat poruncă să fie coaptă o pâine mică, dar în care să fie puşi 10 galbeni. Apoi, dis-de-dimineaţă, a pus pâinea deasupra celorlalte mai mari şi a ieşit iarăşi cu toate coşurile în curte, unde copiii se adunaseră deja. Copiii din nou s-au repezit şi s-au luat la harţă, înşfăcând pâinea cea mai mare. Fetiţa, care aştepta cuminte, ca şi în ziua precedentă, s-a ales tot cu pâinea cea mai mică, singura rămasă. Şi de această dată i-a mulţumit frumos omului, grăbindu-se spre casă, unde o aştepta mamă-sa. Când s-au aşezat la masă şi femeia a rupt pâinea, galbenii s-au rostogolit pe masă.
-Vai, s-a speriat mama fetiţei, ce să fie cu aceşti bani? Dacă ei au nimerit din greşeală în pâinea adusă de tine? Poate i-au căzut din buzunar brutarului în timp ce frământa pâinea? Ia-i şi du-i imediat înapoi!
S-a întors fetiţa la casa omului şi i-a întors acestuia toţi banii, spunându-i că mama ei i-a găsit în panica primită. Atunci, privind-o cu drag, omul i-a spus:
-Banii aceştia nu au ajuns întâmplător acolo. După ce am văzut cât eşti de cin­stită, fiindcă ai fi putut păstra totul, dar mi-ai adus banii, drept răsplată, în fiecare dimineaţă, când vei veni după pâine, vei primi şi câte 10 galbeni.
Fetiţa era atât de bucuroasă şi nu ştia cum să-i mulţumească omului pentru atâta bunătate. S-a dus în fugă la mai- că-sa şi i-a dat banii, povestindu-i totul, iar ea a povăţuit-o şi de astă dată, fetiţa urmându-i sfatul. De atunci, în fiecare dimineaţă, când primea galbenii, fetiţa le împărţea şi celorlalţi copii, ştiind că fiecare dintre ei are nevoie de milostenie la fel ca şi ea.
Astfel se spune că sărăcia sau bogăţia nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge şi sărăcia, şi bogăţia.
Pregătit de Leon Nimigean
Oprişeni, raionul Hliboca
Zorile Bucovinei №.21 – 8 aprilie 2011
Foto: Gheorghe Checheriță

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii