Myhailo Koţiubinski, a avut „rădăcini moldoveneşti”
Clasicul literaturii ucrainene, Myhailo Koţiubinski, 
a avut şi „rădăcini moldoveneşti”
S-au împlinit 150 de ani de la naşterea clasicului literaturii ucrainene, Myhailo Koţiubinski, autorul povestirii „Umbrele strămoşilor uitaţi”, după care vestitul regizor Serghei Paradjanov a turnat filmul cu aceiaşi denumire, devenit laureat al mai multor festivaluri internaţionale de cinema.
Dar puţini cunosc faptul că mama lui Myhailo Koţiubinski — Glicheria, a fost moldoveancă, descendentă din neamul de nobili moldoveni Abaza, neam care a dat culturii şi ştiinţei ucrainene reprezentanţi de vază. În Ucraina, iar mai precis în Ţinutul Sloboziilor, boierii moldoveni Abaza s-au pomenit în secolul al XVIII-lea după nereuşita domnitorului Modovei, Dmitrie Cantemir, de a scoate ţara de sub stăpânirea turcească cu ajutorul armatei ţarului rus Petru Întâi. Ei, împreună cu domnitorul, au fost nevoiţi să refugieze în teritoriile Rusiei de atunci.
       În anii 20 ai secolului al XIX-lea la Vinnyţia s-a stabilit cu traiul bunelul viitorului scriitor, Maksim Abaza. El a cumpărat o parcelă de pământ în localitatea Zamostia şi a ridicat acolo o casă şi a numit acel cătun Abazivka. În anul 1863 fiica sa Glicheria se căsătoreşte cu Myhailo Koţiubinski, iar în 1864 vede lumina zilei primul lor fecior pe care tot Myhailo l-au botezat. Acesta urma să fie unul dintre clasicii literelor ucrainene.
Myhailo Koţiubinski n-a uitat niciodată că provine şi din neamul Abaza, iar când era cazul sublinia aceasta. Scriitorul a fost legat sufleteşte de mamă-sa Glicheria, subliniază docentul universitar Svitlana Kiriliuk, titulară a Catedrei de literatură ucraineană de la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi:
– În viaţa lui Myhailo Koţiubinski un rol deosebit i-a revenit mamei sale. Tatăl său a murit de timpuriu şi însuşi Myhailo Koţiubinski a fost nevoit să întreţină familia. El a fost primul ajutor al mamei sale şi, poate de aceea, ea l-a iubit cel mai mult dintre copiii săi. De fapt, mama a trăit alături de Myhailo Koţiubinski întreaga sa viaţă. La bătrâneţe ea a pierdut vederile şi Myhailo Koţiubinski a îngrijit-o. Myhailo Koţiubinski permanent accentua că mama sa era şi blândă, şi tare de caracter. Rămânând foarte repede fără soţ, ea a reuşit să-şi pună copiii în rând cu lumea, susţinându-i. Pentru unii scriitori ucraineni de vază, originea de nobil însemna mult. Faptul că Myhailo Koţiubinski a ajuns un mare scriitor, aceasta îşi are undeva începuturile. Şi, iată, neamul de nobili Abaza şi este acea bază de care scriitorul a avut nevoie la începuturi, ca apoi să lase o urmă însemnată în literatură.

Libertatea Cuvântului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii