Vasile Bizovi - unul dintre cei mai buni învăţători din Ucraina
Vasile Bizovi - unul dintre cei mai buni învățători din Ucraina

La 25 ianuarie s-au împlinit 15 ani de când profesor emerit al Ucrainei, fostul învățător de limba și literatura română, publicistul și figura publică remarcabilă al localității Boian – Vasile Bizovi a trecut în nemurire.
Cei care îi mai păstrează în suflet flacăra amintirii, spun că dumnealui a fost un om, profesor, publicist  binecuvântat de Dumnezeu. Cu vorba sa lină, blândă, dar  uneori apăsată a îndrumat cu exigență și dragoste spre ziua de azi, a modelat caractere, a învățat elevii să iubească munca, cartea, limba, portul și neamul...
Cu ocazia aniversării a decesului, profesorii de limba și literatura română al Complexului instructiv-educațional „Gimnaziul Boian”, în cadrul orelor educaționale au realizat o manifestare dedicată memoriei scumpului profesor.
În timpul săptămânii elevii gimnaziului au avut ocazia să ia
cunoștința cu materialele, documentele, viața și activitatea extrem de variate a profesorului sârguincios Vasile Bizovi. Elevii și profesorii de limba și literatura română, au decorat un colțișor biografic „Vasile Bizovi - omul, profesor, patriotul”, și o expoziție „Lumina stelei ce-a căzut mai luminează încă”. 
   În decursul lecției comemorative, cei prezenți au recitat poezii și au vorbit despre imensa carieră didactică a lui domnului Vasile care s-a început la 1 septembrie 1945 și a durat până la trecerea în neființă.
Toată viața Vasile Bizovi a căutat să-și îmbogățească cunoștințele, citea mult și colecta cărți. A predat cursuri la Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți. A participat la diverse simpozioane științifice organizate la Cernăuți, Chișinău, Suceava, Rădăuți și alte orașe. În mod constant scria articole pentru ziarele și revistele românești din regiune. El a fost autorul manualelor școlare de literatura română pentru clasele 4-7.
Mulți ani a studiat și a popularizat istoria satului Boian. Cercetările sale istorice se bazau pe sinteza etnografică, folcloristică, lingvistică. Cea mai valoroasă creație al publicistului este monografia localității Boian.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii