Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani.

Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani.
Actorul Mihai Volontir, cunoscut pentru numeroasele sale roluri, s-a stins din viață la 15 septembrie în secția de reanimare a Spitalului Republican.
Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina.
De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina.
A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei, după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni.
Începând din  anul  1957 este  actor  la  Teatrul  Național „Vasile Alecsandri”  din  Bălți,  unde
debutează în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.
A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță Se caută un paznic, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).
Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV Țiganii (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980), Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).
Mihai Volontir a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. De la sfârșitul anilor '90 până în prezent el a suferit 10 intervenții chirurgicale care s-au realizat cu sprijinul financiar al guvernelor Republicii Moldova, ale oamenilor de afaceri, ale actorilor de teatru și ale spectatorilor săi.
În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX din Moldova.

Se caută un Paznic

Dimitrie Cantemir

Țiganii

Concert aniversar la 80 de ani.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii