Istoria Universității Naționale „Yuriy Fedkovici” din Cernăuți

140 de ani de la înființarea Universității Naționale „Yuriy Fedkovici” din Cernăuți
(scurt istoric al instituției bucovinene)
Universitatea Națională din Cernăuți este cea mai importantă universitate din nordul Bucovinei și chiar una dintre cele mai bune instituții din toată Ucraina. Numele complet a acesteia este Universitatea Națională „Yuriy Fedkovyci” din Cernăuți.
Universitatea din Cernăuți a fost înființată pe locul vechiului Seminar Teologic Liceal Ortodox în data de 4 octombrie 1875 prin decretul împărătesc a lui Franz Josef, împăratul Austro-Ungariei.
Situată în clădirea magnifică a orașului modern Cernăuți, complexul universității este construit între anii 1864-1882 ca reședință a mitropoliților din Bucovina de către celebrul arhitect ceh – Josef Hlavka - absolvent al Academiei de Arte Plastice din Viena.
Inițial, această instituție de învățământ superior, renumita în tot Imperiul Austro-Ungar, găzduia
trei facultăți: cea de Teologie, Filozofie și de Drept.
La 1866 s-a început zidirea facultății de teologie, cu Biserica „Sf. Trei Ierarhi”. Stilul clădirii conține motivul dominant al arhitecturii mauro-bizantine și romanice. Materialul de construcție a fost folosit cel din zonă, iar cel lemnos a provenit din fondul forestier bisericesc. De la Viena au fost aduși meșteri cioplitori, iar forța de muncă a fost asigurată de localnici.
De-a lungul timpului, evoluția sinuoasă a instituției a fost reflectată în frecvente schimbări ale denumirilor sale: Universitatea lui Franz Josef (1875-1918), Universitatea regelui Carol I din Cernăuți (1919-1940) și Universitatea de Stat din Cernăuți de după 1940. Din 1989, când statul nostru se mișca spre independență, Universitatea Naționala Cernăuți a fost numit în numele unui proeminent scriitor bucovinean de originea ucraineană Yuriy Fedkovyci. În anul 2000 universității cernăuțene i sa acordat statutul de universitate națională.
Renumitul om de știință, doctor în drept și deputat în parlamentul austriac, Constantin Tomașciuc (născut într-o familie mixtă ucraineano-română), a devenit primul rector al Universității (1875-1876). La început, limba de bază a predării cursurilor a fost germana, având departamente separate pentru limba română și ucraineană. Apartenența etnică a studenților în mare măsură era compusă din germană (austrieci), evrei, ucraineni și români.
Între anii 1920-1940, Universitatea a devenit una dintre cele mai înalte institute educaționale din România. În anul 1933 aici a fost înființată a patra facultate, Facultate de Științe Naturale și Geografie de către renumitul istoric Ion Nistor, care a fost mult timp aici rector. De numele acestei Universităti, se leagă mai multe nume românești de seama, printre care: Mihai Eminescu, Gala Galaction, Ciprian Porumbescu, Părintele Dumitru Staniloae și alții.
Suprafața totală a Universității este de 110,800 de metri pătrați. În prezent, Universitatea are 14 clădiri, grădină botanică, muzee zoologice și geologice, o editură, o bibliotecă cu peste 2,5 milioane de exemplare. Aici se găsesc numeroase cărți, manuscrise în limba greacă, ebraică, latină, rusă, germană, ucraineană, precum și idiș sau alte limbi.
Astăzi, în grija Universității din Cernăuți, se află 16 facultăți: Facultatea de Geografie, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Inginerie si Tehnologie, Facultatea de Limbi Străine, Facultatea de Istorie, Studii Politice și Relații Internaționale, Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor, Facultatea de Grafică și Arte Decorative, Facultatea de Pedagogie, Psihologie și Asistență Socială, Facultatea de Matematică Aplicată, Facultatea de Fizică, Facultatea de Filologie, Facultatea de Filosofie și Teologie, Facultatea de Biologie, Ecologie și Biotehnologii, Facultatea de Educație Fizică și Sănătate, Facultatea de Chimie, Facultatea de Drept și Facultatea Generală al Universităţii de Arhitectură și Construcții. Catedrele acestora sunt susținute de peste 900 de profesori.
În anul 2005 Universitatea a fost recunoscută de către UNESCO drept patrimoniu mondial al culturii. La 28 iunie, în ziua de celebrare a 15-a aniversare a Constituției Ucrainei, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a făcut o decizie fatidica pentru statul ucrainean: de inclus ansamblu arhitectural al reședinței mitropoliților din Bucovina și Dalmația (acum Universitatea Națională „Yuriy Fedkovyci” din Cernăuți) la prestigioasa listă a Patrimoniului Mondial - UNESCO.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii