La Chișinău a avut loc prima ediție a Festivalului de Poezie „Ion Vatamanu”

La Chișinău a avut loc prima ediție a Festivalului de Poezie
„Ion Vatamanu”

Zilele trecute, la Chişinău a avut loc prima ediţie a Festivalului de Poezie „Ion Vatamanu sau Dimineaţa Mărului”. Organizat de Uniunea Scriitorilor şi de membri familiei, acţiunea culturală a reunit scriitori şi cititori din Moldova, România și Ucraina, care au readus în actualitate creaţia regretatului poet. 
În cadrul festivalului, a fost inaugurată şi o expoziţie de cărţi şi manuscrise întitulată „Ion Vatamanu - atât de aproape al pământului.” Au fost proiectate filme despre viaţa şi activitatea sa şi comunicări ştiinţifice referitoare la creaţia sa literară.
Fiica poetului, Leontina Vatamanu, care este şi regizoarea documentarului „Dor de Ion Vatamanu”, spune că toată poezia tatălui său este o sursă inepuizabilă de creaţie.
Născut la  1  mai  1937  în  satul  Costiceni  şi  decedat  la  9 august  1993  la  Chișinău,  poetul,
publicistul şi omul politic Ion Vatamanu a fost un mare luptător pentru eliberarea naţională a românilor basarabeni. Între 1989-1991, împreună cu poeta Leonida Lari asigură conducerea ziarului Glasul, primul ziar în grafie latină din perioada postbelică în Republica Moldova, tipărit în Letonia cu sprijinul Societăţii „Dacia”. „Ce vor scriitorii?”, „Unire, moldoveni!”, „Celor ce pun graiul la vot”, „Un popor de felul nostru”, „Matern la Bucovina” sunt doar câteva dintre poeziile cele mai emblematice ale sale. 
Sursa: jurnal.md
Foto: Radmila Popovici

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii