Diavolul nu suportă opincile!

Diavolul nu suportă opincile!
Despre diavol se vorbește de când e lumea, în general de rău (zic în general fiindcă, de vreo 4 decenii, există și secte care îl slăvesc, în special pe continentul american).
Mulți dintre noi îl considerăm ca fiind responsabil pentru păcate, eșecuri, pierderi de acte etc. Obișnuiți fiind să acuzăm întunericul” pentru toată această lipsă de lumină cerebrală, am uitat să ne considerăm, adeseori, responsabilii principali ai faptelor făcute cu discernământ, într-o libertate absolută lăsată de sus…în jos.
Da, suntem uneori mai vinovați decât mai sus pomenitul, pentru tot răul din lume, pentru toate ipocriziile cotidiene și pentru fiecare lacrimă vărsată de aproapele nostru. Șansa românească absolută este, până la urmă, faptul că noi cei puțini, izolați la răscruce de drumuri și continente, am reușit să mai păstrăm câteva leacuri pe care încornoratul Michiduță nu le suportă: cinstea (mai avem oameni cinstiți), ospitalitatea (benevolă adeseori), credința (arma principală) și…opincile.
De ce opincile? Fiindcă, în comparație cu tocurile sau cu pantofii lăcuiți, în opinci se poate fugi mai bine de orice fel de ispită. Opinca este ușoară, păstrează nealterată legătura cu pământul și, în istoria noastră milenară, a intrat de cele mai multe ori în biserică. Eu zic că este suficient.
Așadar, diavolul nu poate fi învins de tancuri, de arme cu laser sau de călătorii extraterestre. Diavolul poate fi învins de opinca românească. El știe acest lucru. Concluzie: Diavolul nu suportă opincile.

Părintele Vasile Antonie

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii