Întâlnire de suflet cu scriitorii bucovineni la CIE din satul Dranița-Șendreni

Întâlnire de suflet cu scriitorii bucovineni 
       la Complexul Instructiv-Educativ din satul Dranița-Șendreni.
Vineri, 1 aprilie 2016, Complexul Instructiv-Educativ din localitatea Dranița-Șendreni (raionul Noua Sulița) a fost gazda unei întâlniri literare cu artistul emerit al Ucrainei, compozitorul Ivan Dărda și renumiții oameni de cultură și literatură - Vasile Vaskan și profesorul emerit Dmitro Popadiuk, ambii originari din raionul nostru.
Destinșii oaspeți de vază, printre care și o mulțime de profesori de limba ucraineană, au fost solemn întâmpinați de către cei mai stăruitori elevii ai școlii, cu pâine și sare dar și tradiționalele urări „Bine ați venit!” și „Laskavo prosîmo!”.

     Activitatea cultural-literară a fost coordonată de profesoara Larisa Ivanciuc, și s-a petrecut în cadrul unui seminar al profesorilor de limba și literatura ucraineană consecutiv în aceiași zi. Pe parcursul evenimentului, oaspeții au avut ocazia să profite de o scurtă retrospectivă a istoriei etnografice a țăranilor din această zonă, care a avut loc în incinta muzeului Istorico-Etnografic a școlii. 
      Apoi în cabinetul de limba română, cu frumosul îndemn „să iubim și studiem cuvântul mamei, căci în el se sălășluiește puterea și dragostea lui Dumnezeu” a urmat propriu-zisa întâlnire. Poeții bucovineni au fost ca de obicei amabili și deschis sufletește. După câteva minute de socializare cei prezenți s-au familiarizat cu atmosfera manifestării. Domniile sale au ținut să le povestească elevilor instituției de învățământ despre dragostea de mamă, de carte și despre importanța profesiei nobile de profesor.
Un moment încărcat de romantism, a fost vocea formidabilă al renumitul artist ucrainean Ivan Dărda, care a alinat publicul interpretând mai multe piese populare ucrainene devenite șlagăre. În așa fel întâlnirea poeților sa transformat într-un minunat concert de zile mari.
Sergiu Barbuța

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii