Obicei „prost și periculos” cu miros de cauciuc ars....

Obicei „prost și periculos” cu miros de cauciuc ars....
Rugul de Paște este un element al nopții Învierii Domnului, acest ritual fiind cunoscut sub numele de „Denii” și poartă, de-a lungul timpului, un mesaj de purificare, ce simbolizează alungarea spiritelor rele. Această cutumă este criticată în permanență și de clerul bisericesc, care afirmă că acest obicei este de origine păgână. În trecut, pentru rugurile de Paști erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Astfel, aspectul de „purificare” s-a transformat în unul de poluare, având în vedere că produsele dezintegrării anvelope uzate de cauciuc sunt foarte nocive.
Specialiştii atenţionează că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană 23 substanţe chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice.
Respirarea fumului negru este nocivă şi poate cauza bronşită, astmă, intoxicații pulmonare sau boli ale sistemului nervos. Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, peştelui şi a omului. În funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, substanţele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanţe mai mari de 160 km.
E bine de știu că, atunci când este arsă o tonă de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de fum negru (funingine) şi 450 kg de gaze toxice: benzopyrene, dioxine, furani, hidrocarburi aromatice policiclice, bifenili policloruraţi, arsenic, crom, cadmiu, bifenil, antracen, piren – lista poate continua. Doi dintre aceşti compuşi, bifenil şi benzo-piren, sunt cancerigeni puternici. Compuşi fenolici din aceste gaze toxice afectează și funcţia hepatică şi cauzează exacerbarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.

Sursa: Ministerul Mediului al Republicii Moldova
(mediu.gov.md)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii