La sărbătoarea satului Marşinţi

La sărbătoarea satului Marşinţi

Când cireşele se coc şi soarele pârguieşte ogoarele, odată cu lumea întreagă, satul Marşinţi cinsteşte ziua Duminicii Mari, numită şi Cincizecimea, datorită faptului că se prăznuieşte la cincizeci de zile după Paşte. După datina străbună, de dimineaţă oamenii merg la biserică, întru a rosti mulţumiri pentru zilele cu ploaie, pentru soare şi rodul pământului. Sărbătoarea verde mai este numită Duminica Mare şi verdele împodobeşte casele oamenilor în ziua respectivă, creştinii având credinţă că frunzele şi ramurile de copaci vor feri gospodăriile lor de rele. Bucuria, şi ea vine odată cu răsăritul soarelui, şi se aşterne în sufletele marşinţenilor, pentru că este sărbătoare...Şi dacă e sărbătoare la Marşinţi nu vine noaptea până nu se cântă şi nu se dansează. Acesta-i un alt obicei în satul nostru – de a petrece ziua de sărbătoare în armonie, joc şi voie bună. Cu această ocazie, localnicii şi oaspeţii au fost invitaţi la localul „Speranţa”, unde doamnele Aurelia Bordian şi Sofia Roşca au organizat un concert, evidenţiind încă o dată talentele satului natal. După sat şi talente... Marşinţi mereu a fost glorificat de oamenii, care s-au născut şi au locuit pe acest pământ, de cei, care şi-au croit drumul în lumea mare, de cei, care au depus mult efort întru prosperarea satului, de cei, care au adus pe lume noi suflete marşinţene, de cei, care au păstrat limba, portul şi obiceiurile străbune. Aşadar, cu oda satului Marşinţi a început concertul de sărbătoare, versurile de apreciere şi mândrie pentru localitatea natală, fiind alcătuite şi recitate de Sofia Roşca, artistă populară din satul Marşinţi.
Grupul etno-folcloric „Ţărăncuţa”, care are un renume deja vestit în Ucraina şi peste hotare, a scos din lada cu cântece vechi faimosul „De la Cernăuţi la vale”. Pentru oaspeţii veniţi din alte regiuni „ţărăncuţele” au pregătit „На калинi кришталь роси”, fiind mulţumite cu aplauze îndelungate.
Când dansatorii au ieşit la joc, şi spectatorii s-au prins de mâini, şi tot pe loc, au dansat în unison cu cei mai zeloşi jucători din Marşinţi. Să danseze este cel mai uşor lucru pentru ei, de aceea, nu au omis nici un dans din repretoriul lor şi au jucat cu vioiciune, până la sfârşit  „Coasa, oira şi păstarea”, „Ţărăneasca”, dans ucrainean, „Hora fetelor”, „Bătuta”, „Mărunţica”, „Asta-i sârba de la Prut” şi ”Floricica”.
Cu fiece concert şi manifestare de sărbătoare, pe scena de la Marşinţi apar noi artişti. De data aceasta, au adus frumuseţea cântecului mai aproape de inimile consătenilor şi părinţilor tinerii interpreţi Marta Lupu, Vasile Gulpac, Nadia Ungurean, instrumentistul Denis Boico, dar şi artiştii amatori, care sunt nelipsiţi de la sărbătorile din sat, şi care deja au adunat mai multe realizări şi succese în palmaresul lor, Diana Chişcan, Tatiana Ungurean, Anastasia Horoşeniuc, Elena Zlei, Carolina Nigaesa şi Victoria Mânzatu.
Oaspeţii de onoare ai sărbătorii de la Marşinţi au fost Nicolae Cozubovschi, şeful-interimar al secţiei de cultură, naţionalităţi şi religii, tineret şi sport din cadrul Administraţiei raionale de stat şi alte oficialităţi din raion, care a rostit un mesaj de felicitare pentru locuitorii satului şi organizatorii manifestării. Nelipsit şi invitatul principal la Ziua satului a fost primarul localităţii Marşinţi Gheorghe Nichitovici. Dumnealui a felicitat consătenii cu ocazia hramului satului şi a înmânat diplome de mulţumire consătenilor, care au participat la amenajarea cimitirului din sat. Prin cântec dumnealui a fost rugat de către doamna Sofia Roşca să facă tot posibilul, ca la sfârşitul mandatului, să ne dorim cu toţii să-l avem primar în continuare. „Azi e ziua satului” a fost melodia, care a încheiat concertul de sărbătoare, autoarea versurilor, Sofia Roşca, făcând o dedicaţie întregului sat şi în parte primarului, care a adus un aport considerabil la dezvoltarea satului. La încheierea concertului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să continuă seara pe aceeaşi notă de voie bună, participând la Jocul din satul Marşinţi.

Svetlana Ursu

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii