De Crăciun, alături de bunii creștini din satul Mahala

De Crăciun, alături de bunii creștini din satul Mahala
A sosit din nou Crăciunul
Cu colindele cereşti.
Ce-s cântate-n nopţi divine
Pe la case sub fereşti.
De fiecare dată bucuria Sărbătorii Crăciunului intră în casele creştinilor odată cu frumoasele colinde, cu razele stelelor purtate de copii, cu cetele de Irozi, cu alte tradiţii moştenite din străbuni. Ne adunăm cu toţi membrii familiei în jurul bradului împodobit frumos, ne adunăm pentru a trăi împreună cu cele mai scumpe fiinţe bucuria acestei mari sărbători. Aşteptăm cu sufletul deschis şi sosirea preotului, care ne blagosloveşte casa şi masa, urându-ne sărbători fericite.
Sărbătoarea Crăciunului e bogată în tradiţii, obiceiuri, mai cu seamă cele de a merge cu colinda, cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. Şi în satul Mahala, raionul Noua Suliţă, tradiţia colindatului este păstrată cu sfinţenie. Cetele de colindători trec din casă în casă, nu ocolesc nici o poartă, căci oamenii aşteaptă şi simt bucuroşi de colindători. În unele zone ale ţării, copiii încep colindatul diminea­ţa devreme, înainte de a se lumina. Acest lucru se întâmplă, deoarece Fecioara Maria l-a născut pe Iisus în taina nopţii, doar în prezenţa animalelor din iesle, a stelelor, a păstorilor şi a îngerilor. Şi în comuna Mahala micuţii colindători încep să umble din casă-n casă mai devreme, când stelele încă nu sclipesc pe cer. Gospodarii îi aşteaptă cu nuci, mere, bomboane şi desigur... cu bani. Şi ei încheie colinda, mai în glumă, mai în serios cu cuvintele: „Daţi mai repede covrigul, că mă taie tare frigul...”. E voie bună, e veselie, e sărbătoare...
Deosebit de important, în păstrarea tradiţiilor, este faptul ca primarul satului să susţină iniţiativele frumoase, şă ţină la ceea ce au frumos, bun, de mare valoare consătenii. Anume astfel procedează şi doamna Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, primar cu suflet mare, care ţine la istoria satului, are grijă de viitorul lui. în aceste condiţii complicate dumneaei manifestă grijă şi faţă de hrana spirituală a sătenilor, educă în inimile tineretului simţul mândriei faţă de bunei, păruiţi, înaintaşi.
Zăpadă, brazi luminoşi, cozonaci, colinde, cadouri... toate acestea înfrumuseţează Sărbătorile de iarnă. Să ne amintim că fiecare atingere a unui fulg de nea nevinovat care cade şi se topeşte pe pleoape ori pe frunte, că fiecare atingere a gerului necruţă­ tor al iernii, fiecare brad împodobit afară sau în casă, fiecare declăraţie ce vine din suflet... nu-i nimic altceva decât spiritul Crăciunului, care ne umplu sufletele de lumină, credinţă şi speranţă. Bucuraţi-vă, aşadar, de Naşterea Domnului, sărbători fericite şi la mulţi ani!

Libertatea Cuvântului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii