Legenda vie a sportului din Costiceni – Pintilie Raţă


Legenda vie a sportului din Costiceni – Pintilie Raţă
Născut la 3 octombrie 1943 în satul Dumeni, comuna Costiceni, Pintilie/Petrea Raţă a făcut studii primare la Costiceni şi a absolvit clasa a X-a la şcoala medie din Vancicăuţi. În anii 1957-1960 este angajat în câmpul muncii conducător auto în gospodăria agricolă din satul natal. În 1962 perfectează studiile la Şcoala de Cooperaţie din Cernăuţi, iar în perioada 1963-1969 activează ca antrenor de volei la Noua Suliţă; manifestându-se performant şi în echipa de volei din satul Costiceni. În 1970-1974 a absolvit studiile la Universitatea pedagogică din Cameneţ-Podolsc, îmbrăţişând cariera de pedagog la Cernăuţi. Din 1974 devine conferenţiar superior la catedra de educaţie fizică a Universităţii Naţionale din Cernăuţi, instruind o pleiadă întreagă de discipoli performanţi.
Consăteanul nostru Pintilie Raţă a jucat volei pentru cinstea satului natal, a raionului Noua Suliţă, a regiunii Cernăuţi, circa 14 ani – în selecţionata naţională a Ucrainei, fiind triplu campion al Ucrainei, de 4 ori campion al URSS. În anii 1964, 1965 şi 1960 a deţinut titlul de cel mai bun sportiv-voleibalist al Ucrainei. În 1967 i se conferă titlul de maestru în sport al URSS la volei, unicul pe atunci reprezentant al Bucovinei la această categorie. În anul 2013 la Turin, în Italia Pintilie Raţă devine campion mondial în componenţa selecţionatei Ucrainei.
Consăteanul nostru este arbitru de categorie naţională şi unională, făcând parte întotdeauna din primii cinci arbitri principali din Ucraina.
Alte menţiuni:
1. Lucrător de onoare al educaţiei fizice şi sportului din Ucraina.
2. Eminent al învăţământului din Ucraina.
3. Veteran de Onoare al voleiului din Ucraina.
4. Ordinul de Onoare al Federaţiei Sportului din Ucraina.
5. Medalia „În serviciul or. Cernăuţi”.
În oraşul Noua Suliţă de peste un deceniu se desfăşoară Turneul Internaţional dotat cu Cupa Pintilie Raţă.
Şi la Costiceni un proiect prevede Competiţii la volei printre adolescenţi pentru trofeul ce poartă numele consăteanului nostru, aflat incă în așteptare. Se zice, că aforismul speranța moare ultima s-a născut tot la noi în sat...

* * *

- Stimate măiestre, îmi amintesc bine anul 1963, când echipa de volei pe care o conducea P. Raţă a jucat la Drepcăuţi cu echipa locală de acolo. Era într-un amurg, pe terenul din faţa Casei de Cultură. Pe atunci apăruseră aparate de fotografiat cu bliţ. Şi iată că la un moment, decisiv pentru echipa noastră, P. Raţă aplică o lovitură „sacramentală”, înscriind pentru victorie. Dintr-un copac de la marginea terenului (era un nuc falnic), un fotoreporter a „prins” cu exactitate acea clipă a şutului, toată lumea crezând că din minge... au sărit scântei de pe urma loviturii cu braţul drept al jucătorului nostru... A fost mare învălmăşeală, copiii au început să plângă speriaţi, iar pe Valea Prutului s-a răspândit vestea despre „atacul fulger” al lui P. Raţă. Ulterior nu rare au fost cazurile când cei din blocaj se fereau chiar de lovitura aplicată de adversarul din Costiceni...
- Eu nici nu bănuiam că am făcut senzaţie în acei ani... Costicenii avea pe atunci o echipă de volei de cel mai performant nivel şi eu eram printre fericiţii conştienţi de faptul că apăram onoarea satului nostru de baştină.
- Cum a ajuns acest joc sportiv la noi în sat? Cine l-a inventat, în genere?
- Voleyball-ul a fost creat de William Morgan, în anul 1895, pe atunci director pentru educaţie fizică la Colegiul Holyoke din Massachusetts, SUA. La 1914 militarii americani aduc acest joc sportiv recreativ în Europa, mai concret în Anglia, din 1917 devine popular şi în Franţa. Cam tot în acea perioadă studenţii români de la centrele universitare occidentale promovează jocul şi în spaţiul nostru.
La 1947 este înfiinţată Federaţia internaţională de volei, România fiind membră fondatoare. În 1949 are loc primul campionat mondial, iar din 1964 această probă sportivă este inclusă în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. După 1980 jocul acesta se răspândeşte pe toate continentele. Oare Costicenii puteau fi o excepţie?!
- Care ar fi cele mai relevante noţiuni despre volei, într-o prezentare concisă, punctuală, astfel ca şi unui începător acestea să fie utile?
- Suprafaţa de joc include un teren de 9 m lăţime şi 18 m lungime, cu 2 linii laterale, alte 2 – de fund şi de centru, de 3 m, care se prelungesc punctat în lateral în afara suprafeţei terenului. Toate au o lăţime de 5 m şi fac parte din suprafaţa de joc. Aceasta, la rândul său, dispune de zone de joc, cum ar fi zona de atac (de la linia de centru la linia de 3 m); zona de serviciu (între linii laterale, care se prelungesc); zona de înlocuire (în afara terenului, între linia de centru şi cea de 3 m); zona de siguranţă (3 m împrejurul terenului).
Stâlpii, de regulă, sunt confecţionaţi din metal, cu secţiune circulară, înălţimea de 2,55 m, fixaţi în sol, la 1 m de linia laterală. Fileul este confecţionat din sfoară neagră, ochiuri pătrate de 10 x 10 m, L de 9,5 m şi I de 1 m; bandă superioară albă de 5 cm. Înălţimea de 2,24 – feminin şi 2,43 – masculin (măsurat la centru). Benzi laterale albe de 5 cm / 1 m montate pe fileu perpendicular pe intersecţia dintre linia de centru cu cele laterale.
- Din câte înţeleg eu, în volei se joacă... ...cu balonul, cu mingea adică...
- Da, mingea de volei se deosebeşte de cele întrebuinţate în alte probe. Este de formă sferică, de regulă, din piele naturală, dar poate fi şi din piele sintetică. În interior are o cameră de cauciuc. Mingea de volei cântăreşte 260-280 gr., în circumferinţă are 65-67 cm. În meciurile de campionat se folosesc 3 mingi de joc. Culoarea mingii poate fi alb-deschisă (pentru pregătirea la antrenamente) şi combinată din nuanţe diferite (în jocurile de campionat).
Echipa de volei este alcătuită din 12 jucători, 6 titulari şi 6 rezerve. O echipă are antrenor principal, antrenor secund, medic şi maseur.
Voleiul se joacă în teren deschis, în sală de echipe masculine sau feminine; există şi joc de volei pe nisip.
- Până aici este foarte clar. Dar cum să câştigi un meci de volei?
- Simplu de tot. Echipa joacă bine, câştigă punct cu punct. Meciul se încheie atunci când o echipă câştigă primele 3 seturi din maximum 5.
- Am auzit de o noţiune stranie pentru mine – „minge moartă”...
- Aşa se spune când mingea iese afară din joc, din momentul când faza de joc se întrerupe şi până jocul se reia prin serviciu, după fluierul arbitrului.
- Mai am câteva nedumeriri. Unu: ce înseamnă antene?
- Vorbind despre teren, cu stâlpi, fileu, benzi etc., ne referim şi la antene, din fibră de sticlă, L de 80 şi grosime de 1 cm, colorate în alb-roşu, din 10 în 10 cm.
- În ce constă aşa-zisa lege a celor patru lovituri?
- În jocul cu mingea sunt şi anumite greşeli sancţionate de arbitri. Printre acestea: o echipă loveşte mingea de patru ori înainte de a o retrimite. Sau dubla lovire, adică dublu contact, când un jucător loveşte mingea de două ori succesiv.
- Cum se execută corect blocajul?
- Trebuie să ştim că este interzis blocajul serviciului advers. Blocajul se execută numai de către jucătorii din linia I-a şi nu de către cei din linia a II-a sau Libero. Mai sunt şi alte reguli la acest subiect.
- În calitate de arbitru principal, pe parcursul anilor, aţi aplicat multe sancţiuni în timpul jocului?
- De la caz la caz: nu putem tolera conduita incorectă a jucătorilor, greşelile în jocul cu mingea comise în partea superioară a plasei, greşelile pe poziţie ale echipei la serviciu, inclusiv paravanul, întârzierile de joc etc. Voleiul face parte din mine, eu trăiesc prin volei... Aş putea oare tolera un joc cu greşeli?
Să nu uităm, că voleiul este un sport în care cele două echipe separate de un fileu înalt trebuie să treacă mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Şi dacă fiecărei echipe îi sunt permise doar trei lovituri şi dacă un punct este câştigat, dacă mingea atinge spaţiul de teren advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri, nu-i atât de greu să fie desemnat câştigătorul la o diferenţă de două puncte...
Mai sunt încă multe secrete pe care nu le voi spune acum. O voi face când selecţionata la volei a Costicenilor va obţine titlul de campioană cel puţin a raionului Noua Suliţă...

Dr. Tudor Colac

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii