La Noua Suliță s-a desfășurat turneu de volei în numele legendarului sportiv Petru Rața

La Noua Suliță s-a desfășurat turneu de volei în numele legendarului sportiv Petru Rața
Sâmbătă, 12 octombrie, în orașul Noua Suliță s-a desfășurat tradiționalul turneu de volei ce poartă numele legendarului sportiv Petru Rața, originar din localitatea Costiceni.


În total, la competiția din acest an, consacrată aniversării a 80-a de la naşterea măiestrului Petru Rața, au participat 4 echipe masculine de volei. În special, echipa „Volei Carpați”, din Bacău (România), echipa „Galycyna” din Cernăuți, echipa de volei a Regiunii Cernăuți și echipa „Kolos” din Noua Suliță.
Competiția s-a dovedit a fi foarte spectaculoasă și tensionată. Pe prima treaptă a podiumului a urcat echipa Galycyna”, care în finală a învins echipa „Kolos” din Noua Suliță
Oaspeții din România s-au clasat pe locul III.
Câștigătorii au fost premiați de către Petru Rața și președintele Organizației raionale sportive „Kolos”, Gheorghe Chiril.
De menționat că Petru Raţă s-a născut la 3 octombrie 1939 în satul Costiceni. În anii 1957-1960 este angajat în câmpul muncii conducător auto în gospodăria agricolă din satul natal. În 1962 perfectează studiile la Şcoala de Cooperaţie din Cernăuţi, iar în perioada 1963-1969 activează ca antrenor de volei la Noua Suliţă; manifestându-se performant şi în echipa de volei din satul Costiceni. În 1970-1974 a absolvit studiile la Universitatea pedagogică din Cameneţ-Podolsc, îmbrăţişând cariera de pedagog la Cernăuţi. Din 1974 devine conferenţiar superior la catedra de educaţie fizică a Universităţii Naţionale din Cernăuţi, instruind o pleiadă întreagă de discipoli performanţi.
Petru Raţă a jucat volei pentru cinstea satului natal, a raionului Noua Suliţă, a regiunii Cernăuţi, circa 14 ani – în selecţionata naţională a Ucrainei, fiind triplu campion al Ucrainei, de 4 ori campion al URSS. În anii 1964, 1965 şi 1960 a deţinut titlul de cel mai bun sportiv-voleibalist al Ucrainei. În 1967 i se conferă titlul de maestru în sport al URSS la volei, unicul pe atunci reprezentant al Bucovinei la această categorie. În anul 2013 la Turin, în Italia Pintilie Raţă devine campion mondial în componenţa selecţionatei Ucrainei.
Petru Raţă este arbitru de categorie naţională şi unională, făcând parte întotdeauna din primii cinci arbitri principali din Ucraina.
Alte menţiuni: Lucrător de onoare al educaţiei fizice şi sportului din Ucraina; Eminent al învăţământului din Ucraina; Veteran de Onoare al voleiului din Ucraina; Ordinul de Onoare al Federaţiei Sportului din Ucraina; Medalia „În serviciul or. Cernăuţi”.
Valea PrutuluiTrimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii