Victimele deportărilor staliniste comemorate la Vancicăuți

Zilele acestea se împlinesc 79 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei, eveniment care a marcat destinul a câteva zeci de mii de persoane trimise forțat în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

În acest context, la monument victimelor regimului stalinist din Vancicăuți, a avut loc o slujbă de pomenire pentru sătenii nevinovați. Serviciul divin a fost oficiat de preotul Ioan Mițiței, parohul Bisericii „Sf. Dimitrie” din Vancicăuți, iar acțiunea a fost organizată de Societatea culturală „Valea Prutului”.

La eveniment au participat oameni de bună credință din satele Vancicăuți și Costiceni, rudele și urmașii celor care au avut de suferit în urma deportărilor, reprezentanți ai autorităților locale și raioane, oameni de cultură, istorici, jurnaliști.

Au vorbit despre suferința celor deportați, siliți să trăiască în vecinătatea morții, istoricul Eduard Ogranovici și antreprenorul local Ștefan Gligor

Din satul Vancicăuți au fost deportate peste 30 de persoane, inclusiv primarul localității Teodor Postolachi. Dumnealui a fost condamnat la 8 ani de detenție ca „element social periculos” și decedase într-un lagăr de lângă orașul Sverdlovsk, Rusia.
Valea Prutului
Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Comentarii