75 de medalii: povestea tânărului din Mămăliga, care deși a pierdut o mână, a devenit campion al Ucrainei la judo


La vârsta de cinci anişori, Ilie Pascariuc din localitatea Mămăliga, a pierdut mâna dreaptă. Necazul a venit în urma exploziei unei petarde, cu care acesta se juca. Acest lucru nu l-a împiedicat niciodată să devină campion al Ucrainei la judo, ci dimpotrivă l-a încurajat. În decursul anilor, Ilie s-a luptat cu sportivi de diferite categorii, câştigând astfel 75 de medalii. 

În prezent, el este antrenor şi un exemplu pentru mulţi dintre copiii, care frecventează secţia de judo, scrie publicaţia molbuk.ua, potrivit agenției Bucpress.

După cum îşi aminteşte sportivul, fratele mai mare, Andrei frecventa secţia de judo, iar el îl însoţea uneori la antrenamente. În una din zile, antrenorul lui Andrei i-a spus că ar putea şi el să încerce. „La început mi-a fost foarte greu, deoarece toţi elevii făceau exerciţii cu ambele mâini, iar eu trebuia să mă conformez. Pe parcurs, antrenorul m-a învăţat cum să mă lupt cu o singură mână, făcând exerciţii speciale”, afirmă Ilie.

Peste 2-3 luni de antrenamente zilnice, Ilie a participat la prima sa competiţie la Noua Suliţa, devenind finalist. La vârsta de 13 ani, în cadrul Campionatului Ucrainei de sambo din Feodosia, Ilie a devenit campionul Ucrainei. Tânărul îşi aminteşte, că din cauza dizabilităţii, era privit cu dispreţ de către ceilalţi participanţi, însă aceasta nu l-a împiedicat să practice sportul.


„Tata era cel care credea în mine şi mă susţinea la toate competiţiile. În timpul unei competiţii foarte grele pentru mine, desfăşurată la Kirovograd, am fost învins de adversar. Tata era îngrijorat, dar cu toate asta mă încuraja. În scurt timp, el a pierdut cunoştinţa şi a căzut… A fost dus de urgenţă la spital însă nu a putut fi salvat... Seara, antrenorul m-a chemat şi mi-a spus: Ilie, promite-mi că vei continua să te antrenezi. Mă vei asculta pe mine, pe mama şi pe fratele tău. Nu vei lăsa sportul. Trebuie să fii puternic şi să înţelegi că tatăl tău a murit. Moartea lui mi-a adus multă durere în suflet şi două luni am lipsit de la antrenamente”, povesteşte Ilie.

Peste ceva timp, Ilie Pascariuc a revenit la antrenamente şi a început să participe la diferite competiţii, victoria dedicândui-o de fiecare dată tatălui său. Datorită insistenței sale, în anul 2011, Ilie Pascariuc participă la emisiunea „Oameni minunaţi” difuzată pe canalul ICTV. În anul 2012 obţine titlul „Mândria ţării”. După absolvirea şcolii şi-a continuat studiile la Facultatea de Economie a Universităţii Naţionale din Cernăuţi. A continuat să practice sportul. În scurt timp i-au propus să lucreze ca antrenor la clubul sportiv „Taisen”, în paralel frecventând facultatea de Educaţie fizică şi sport. „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez ca antrenor. Îmi place să lucrez cu copiii şi am observat că găsesc uşor limbă comună cu fiecare dintre ei”, mai spune antrenorul.

În afară de clubul sportiv „Taisen”, Ilie Pascariuc lucrează la şcoală sportivă, încurajând copiii să practice sportul, modul sănătos de viaţă şi să lupte pentru realizarea visurilor indiferent de situaţie. „Dacă eu, având o singură mână am reuşit să devin campion înseamnă că şi voi puteţi”, îi stimulează astfel antrenorul.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii