Cugetări duhovnicești: Rugăciunea mamei pentru pruncii săi nu are egal pe lumea asta

În toată acestă perioadă a pandemii care încă domină peste întregul pământ, toate slujbele Sfintelor Liturghii le-am săvârșit afară, sub cerul liber. Era cald, copiii vesel se jucau pe terenul de joacă amenajat în curtea bisericii, iar părinții erau mai liberi să se concentreze la rugăciune, știind că odraslele lor sunt în siguranță la puțină distanță de ei.

Ce mă miră mereu e faptul că copiii se joacă, aleargă și zâmbesc neavând nici o purtare de grijă și nici o supărare pe nimeni. Mă gândeam cât de bine este în lumea copiilor în care trăiești fără griji, fără probleme și neajunsuri, fără supărare ori mânie pe nimeni. 

Într-una din zile, în cadrul Sfintei Liturghii, la momentul predicii se auzeau vocile zglobii ale copiilor și bucuria lor de a trăi. Copiii erau în siguranță, erau împărtășiți și iubiți de toți cei dimprejur lor. Mă gândeam cât de bine se simt ei pe teritoriul Sfântului nostru lăcaș.

Am adresat credincioșilor o simplă întrebare, De ce copiii aleargă, sar în sus, se îmbrâncesc unul pe altul dar nu se supără, ci mai departe se bucură și zâmbesc. De ce ei sunt atât de fericiți și nu poartă mânie pe nimeni? E un răspuns simplu. Pentru că lângă ei este Mama lor! La fel suntem și noi cei mari. Atâta timp cât ne trăiesc părinții noi suntem copii, și dacă simțim că mama este lângă noi, ne aflăm în siguranță. Pentru toate succesele și realizările noastre în viață, trebuie să le mulțumim în primul rând părinților care au stat nopți la rând de veghe la pătucul nostru. Părinții sunt cei mai importanți oameni din viața noastră, ne oferă căldură sufletească, grijă și dragoste. Tata este stâlpul casei deoarece el aduce bani în casă și întreține familia, iar mama oricărui copil trebuie să se sfințească și să se jertfească pentru el.

De aceea toate mamele sunt sfinte pentru fiecare copil. Căci fiecare copil are nevoie de un om sfânt lângă el, care să-i ofere multă dragoste, să nu-i țină predici, nici să-l înspăimânte. Mai presus de toate, copilul are nevoie de un părinte care să se roage mult. Rugăciunea face minuni. Mama nu trebuie să se limiteze numai la mângâierea fizică a copilului ei, ci să ajungă la mângâierea duhovnicească a rugăciunii. 

În rugăciunea ei, femeia trebuie să strălucească asemeni unei făclii. Să se roage în tăcere, cu mâinile întinse spre Hristos, pentru ca El să-i îmbrățișeze, tainic, copilul. 

În spatele unui copil vesel, e o mamă înțeleaptă. În spatele unui copil fericit, sunt doi părinți fericiți.

Pentru: Valea Prutului,
Preot Igor Andronachi,
parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Movila
3 noiembrie 2020

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii