Concurs de colinde pentru copiii și adolescenții români de pretutindeni, inclusiv din Ucraina

Copiii şi adolescenţii care fac parte din comunităţile româneşti din Bulgaria, Serbia, Ucraina și Ungaria, cu vârsta maximă de 20 ani, sunt invitați să se înregistreze audio-video interpretând colinde sau prezentând obiceiuri de iarnă românești, păstrate în rândul comunității locale, în cadrul concursului „Colaj de obiceiuri de iarnă”, organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice.

Pot fi prezentate obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae, de Anul Nou, Bobotează, rețete culinare, procedee de confecționare a unor obiecte folosite la colindat ș.a. Materialele video, cu o durată maximă de 5 minute, vor fi transmise până la data de 12 noiembrie 2020, prin transfer, la adresa vlad.condrea@icr.ro, urmând ca jurizarea să fie făcută de o comisie de experți independenți.

„Institutul Cultural Român organizează pentru prima dată un astfel de concurs de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești în comunităţi istorice din vecinătate, tocmai pentru că vrem să demonstrăm că acest patrimoniu cultural este mai relevant decât oricând. Colindele, tradițiile, obiceiurile constituie un reper, iar noi intenționăm să contribuim la păstrarea lor în memoria colectivă chiar și într-un decembrie 2020 atipic”, a declarat Vlad Condrea, coordonatorul proiectului.

Vor fi decernate 21 de premii, în valoare totală de 5.040 EUR (brut), câștigătorii fiind selectați din următoarele regiuni: Ucraina - regiunea Cernăuţi, regiunea Transcarpatia şi regiunea Odessa; Serbia - Voivodina şi Timoc; Ungaria; Bulgaria.

Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu un singur clip video, iar clipurile în care vor figura mai multe persoane vor putea primi un singur premiu.

La finalul concursului, Institutul Cultural Român va realiza un colaj cu materialele premiate.

Concursul se va desfășura conform următorului calendar:

- 2 noiembrie 2020 - postarea anunțului privind lansarea concursului;

- 3-12 noiembrie 2020: expedierea videoclipurilor pentru concurs;

- 13-14 noiembrie 2020: jurizarea dosarelor de concurs de către o comisie de experți independenți;

- 16 noiembrie 2020: anunțarea rezultatelor concursului;

- 17-18 noiembrie 2020: depunerea eventualelor contestații;

- 19 noiembrie 2020: soluționarea contestațiilor;

- 20 noiembrie 2020: anunțarea rezultatelor soluționării contestațiilor și afișarea listei finale a selecției;

- 23-27 noiembrie 2020: încheierea contractelor de premiere;

- 11 decembrie 2020: publicarea colajului cu videoclipurile câștigătoare

Câștigătorii vor încheia un contract de premiere cu Institutul Cultural Român, pentru care vor fi necesare actele de identitate (pașaport sau carte de identitate), precum și un cont în EUR, fie al titularului, fie al unui împuternicit. Pentru minorii sub 14 ani va semna un părinte sau tutore legal și va fi necesar un act de identitate al acestuia, precum și certificatul de naștere al copilului.


Valea Prutului

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii