La Cernăuți a avut loc o acțiune de curățenie în cimitirul vechi de la Horecea

Sâmbătă, 15 noiembrie a.c, în orașul Cernăuți a avut loc o acțiune de curățenie a mormintelor unor personalități marcante românești și nu numai, care își dorm somnul de veci în cimitirul de la Horecea, astăzi așa-numitul, cimitirul vechi al orașului. 

Acțiunea „Să cinstim memoria înaintașilor” a fost organizată de Societatea Culturală Valea Prutului, în comun cu Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, Societatea Golgota a Românilor din Ucraina și Asociația sportiv-culturală Ștefan cel Mare și Sfânt.

Voluntarii s-au înarmat cu greble, mături, topoare și au început salubrizarea teritoriului. Voluntarii spun că astfel vor să aducă un tribut personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii românești. În total s-a reușit să se facă ordine la circa 30 de cripte. Printre ele se numără cripta familie Popovici, (unde este înmormântat preotul și profesorul român Eusebie Popovici: un strălucitor teolog și un mare istoric al bisericii) și cripta familiei Maximovici, (unde odihnesc osemintele renumitului pictor și profesor Eugen Maximovici). 

„A fost o zi productivă! În cadrul acțiunii „Să cinstim memoria înaintașilor” am reușit să facem ordine la circa 30 de morminte... Este important să nu uităm trecutul poporului nostru și să păstrăm vie memoria personalităților care au contribuit la dezvoltarea și propagarea culturii naționale. 

Unele dintre aceste morminte nu arată deloc bine, pe când altele sunt complet distruse. Avem obligația morală să le îngrijim. 

Mulțumim celor care au venit să dea o mână de ajutor, în special domnilor Vladimir Acatrini, Vadim Costân, Dragoș Olaru, Nicolae Costaș, Vasile și Marius Rauț. 

Astfel de acțiuni ar trebui să se desfășoare în mod regulat. Totuși, ne-am așteptat ca la acțiune să participe mai mulți oameni. Deocamdată etnicii români din regiune nu au fost prea receptivi la un acest de eveniment”, a scris Sergiu Barbuța, unul dintre organizatori, pe pagina sa de Facebook, adăugând că de acum înainte acțiunile de acest fel vor fi organizate în fiecare trimestru.

De asemenea, organizatorii le-au adus mulțumiri reprezentanților mass-media din regiunea Cernăuți - ziarului Gazeta de Herța, agenției BucPress, redacției românești din cadru postului UA Bucovina și portalului Euromedia Bucovina, care au susținut mediatic și informațional eveniment. 

În Cimitirul vechi din Cernăuți își au locul de veci personalități marcante ale neamului - scriitori, pictori, preoți, istorici, oameni politici sau membri ai Academiei.

Societatea Culturală „Valea Prutului” invită toți doritorii să participe la acțiunea „Să cinstim memoria înaintașilor”, care constă în curățarea teritoriului cimitirului vechi („Horecea”) din Cernăuți.

Fiecare doritor își va aduce uneltele necesare.

Acțiune va avea loc pe data de 14 noiembrie 2020, între orele 11.00 – 15.00.

Vă așteptăm cu drag!

P.S: În Cimitirul românesc din Cernăuți își au locul de veci personalități marcante ale neamului - scriitori, pictori, istorici, oameni politici sau membri ai Academiei.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii