Anastasia Uncu – tânăra vedetă de la Vancicăuți

„Eu, ca mamă, retrăiesc în sală mai mult decât fiica mea pe scenă…”.  Aceste cuvinte le-am auzit de la doamna Lilia Uncu din Vancicăuți. Fiica ei, Anastasia, este membră a Ansamblului „Perla” de la Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți și participă la diferite concursuri și festivaluri peste hotarele țării. Evident, în cele mai multe călătorii mama își însoțește fiica, în prezent elevă în clasa a noua la Liceul din Vancicăuți.  

–Anastasia era pasionată de cântec încă din copilărie și noi, părinții, am dorit ca ea să se ocupe serios de muzică, mărturisește doamna Lilia Uncu.  De la niște prieteni am aflat despre Școala „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți și ne-am adresat lui Iurie Levcic, directorul ei. Anastasia a fost primită și, iată, al șaselea an frecventează lecțiile acolo. De la Vancicăuți până la Cernăuți este o distanță bună și o duc eu cu mașina. Cum s-ar spune, m-am consacrat fiicei. Nu regret, dimpotrivă, mă bucur și sunt mulțumită când văd rezultatele muncii depuse și de profesori, și de Anastasia.

–În familia Dumneavoastră sunt muzicanți?

–Soțul Valeriu a cântat în tinerețe la chitară, la acordeon. Și în armată s-a ocupat cu muzica. Cred că acest har muzical al fiicei vine de la tatăl ei.

–La vârsta ei Anastasia are o performanță încântătoare.  

–Ea are o atitudine foarte serioasă față de învățătură, față de muzică. Îi plac și dansurile populare,  frecventează studioul coregrafic de la Casa de cultură din Noua Suliță. Pe lângă aceasta, s-a înscris și la cursurile de limba engleză, unde studiază acum al patrulea an. Îi vine ușor să însușească o limbă străină. De altfel, cântă în mai multe limbi, dar îi plac în deosebi cântecele noastre populare.

–Putem afirma că anume cântecul popular a scos-o în lumea mare.

–Așa este. Are succese și ca solistă, și ca membră a Ansamblului „Perla”. Anastasia a început anul acesta cu evoluarea strălucită la festivalul regional de colinde „Iarna colindă”. Ea a reprezentat comuna Vancicăuți cu colinda „Sub fereastră la om bun” și a devenit învingătoare la secțiunea „Redarea originală a tradiției regiunii”. Apoi a urmat participarea la cea de a treia ediție a Festivalului-concurs „Tezaur Valah”, care a avut loc la sfârșitul lunii februarie la Suceava. Anastasia a ocupat locul întâi. De asemenea, are mențiuni la festivalurile din Chișinău, Târgu Mureș, Botoșani. A impresionat-o foarte mult călătoria și participarea la un festival folcloric din Germania.

Vom menționa că Festivalul-Concurs de Etnografie, Folclor și Lied „Tezaur Valah” este cel mai mare eveniment cultural, educațional și artistic dedicat copiilor și tinerilor din toate zonele României, precum și din comunitățile istorice românești situate în vecinătatea granițelor României. Festivalul are ca scop cultivarea identității culturale și lingvistice, valorificarea de către copii și tineri a specificului zonelor etnofolclorice din care aceștia provin, însușirea de valori ale culturii naționale, educarea respectului față de valori culturale, obiceiuri și tradiții ale poporului român. Prin urmare, premiul câștigat de Anastasia Uncu are o pondere deosebită.

–Cred că Anastasia s-a decis ce dorește să devină în viață, cu atât mai mult că recent, la Suceava, a evoluat alături de slăviții noștri copământeni – Maria Iliuț, artistă a poporului din Republica Moldova, și Grigore Gherman, interpret de muzică populară din România, care mai înainte a activat în cadrul Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”.

­–Până la absolvirea liceului mai are doi ani, dar muzica și cântecul sunt vocația ei. E o cale în viață nu din cele mai ușoare. Anastasia înțelege acest lucru și are o atitudine foarte serioasă față de ceea ce face. O însoțesc la multe concerte și mi se pare că eu, ca mamă, fiind în sală, retrăiesc mai mult decât ea pe scenă. Ea simte cu inima cea ce cântă, iar pentru un viitor interpret aceasta este foarte important.

Mi se pare că denumirea Ansamblului „Perla” a fost aleasă nu întâmplător. Copiii care fac parte din acest colectiv interpretează perle ale folclorului nostru românesc. Iar cu timpul unii dintre acești copii pasionați de cântec vor putea crea și ei valori  pe scenă, în artă.

Pentru Valea Prutului
Vasile Carlașciuc

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii