Ceremonie religioasă în amintirea lui Toadere Captari, la 100 de ani de la naștere

Ceremonie religioasă în amintirea lui Toadere Captari, la 100 de ani de la naștere
Joi, 13 aprilie 2023, la Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Costiceni, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naștere, s-a oficiat o ceremonie religioasă în memoria renumitului rapsod, instrumentist și meșter popular Toadere Captari (1923-1995), conducător al faimoasei Orchestre de muzică populară „Izvoraș” în perioada anilor 1948-1985.

Pentru întreaga sa activitate artistică desfășurată pe tărâmul culturii, Toadere Captari a fost distins cu titlurile de „Meșter Popular al Moldovei” în 1970 și „Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina” în 1980. Se stinge din viață la 25 septembrie 1995, după o boală grea.

Prezent la eveniment, maestrul Vladimir Şeremet, succesor său în orchestra „Izvoraș” - primul director al Școlii de Muzică din Costiceni, a rostit un cuvânt de omagiere pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii locale.

De asemenea, în timpul ceremoniei, au fost pomeniți și alți muzicieni, instrumentiști și oameni de artă din Costiceni, trecuți la Domnul, care au marcat în mod semnificativ patrimoniul cultural al localității, au depus efort pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale ale zonei: Hariton C. Captari, Toadere I. Captari, Serghei T. Captari, Vladimir P. Zagorschi, Deomid I. Savca, Vladimir Volcanescu, Vasile P. Vataman, Vladimir A. Sârbu, Victor I. Captari, Ion Betean, Tudor Colac, Calin Bidașcu, Nicolae Dogolici, Vladimir A. Vataman, Ghenadii A. Vataman, Valerii I. Cuciuc, Vladimir Panciu, Ala Captari, Valentina V. Colac, Epifanie Supocoinâi, George Munteanu, Dumitru Captari, Toadere Rața, Andrei T. Rața, Vasile Caba, Vladimir Caba, Nistor Calistru, Anton Colac, Ion Captari, Serafim Captari, Ștefan Sabadaș, Pintilie Anastas, Grigore Anastas, etc.

Cei prezenți și-au exprimat admirația și respectul față de moștenirea culturală lăsată de acești oameni talentați.

Acest eveniment a fost organizat la inițiativa Societății culturale „Valea Prutului”, cu sprijinul doamnei Lilia Captari, fiica regretatului instrumentist.

Valea Prutului
Trimiteți un comentariu

0 Comentarii